Tandläkare kan upptäcka och förhindra hjärtinfarkt
Tandläkare kan upptäcka och förhindra hjärtinfarkt
Enligt en ny avhandling från Umeå universitet kan tandläkare upptäcka risk för hjärtinfarkt hos patienten genom att studera röntgenbilderna av käken. Det beror på att tandläkaren på dessa bilder kan identifiera om halspulsådern är förkalkad. Bilderna av käken täcker nämligen ända ner till fjärde halskotan. Följaktligen är det möjligt att se förkalkningar i halspulsådern. Normalt är detta inte något tandläkare tittar efter. Avhandlingsstudien visar dock att med en kortare utbildning i att åderförkalkning i halspulsådern får tandläkarna pålitlig förmåga att bedöma åkomman. Så fråga en tandläkare Skarpnäck om de tittar efter åderförkalkning i halspulsådern. En tandläkare sköndal kan garantertat hjälpa dig se över det här så du slipper oroa dig i onödan.

Samband mellan tandlossning och hjärtinfarkt

Vetenskapliga studier har också kunnat påvisa ett samband mellan tandlossning och hjärtinfarkt. Det visar sig att personer med tandlossning har 30 procent högre risk att få hjärtinfarkt. Ofta beror det på att orsakerna till tandlossning och hjärtinfarkt är de samma. Det har dock inte gått visa om tandlossning orsakar hjärt- och kärlsjukdomar just på grund av att samma saker som kan leda till tandlossning, kan också bidra till hjärtinfarkt. Förutom genetiska orsaker kan detta även ha sin grund i livsstil. Däremot är det konstaterat att bakterierna som orsakar inflammation i tandköttet också kan sprida sig ut i resten av kroppen. Det kan leda till att samma bakterier som ger upphov till tandlossning också ger inflammation i hjärtats kranskärl.

Inflammation i tandköttet

Orsaken till tandlossning är tandköttsinflammation. Den i sin tur beror på förekomsten av tandsten i munnen, vilket leder till att tandköttet blir irriterat. Tandstenen å sin sida uppkommer när saliven kommer i kontakt med plack, det vill säga den vitaktiga beläggning som bildas av bakterier i munnen. Du kan förebygga mycket själv genom att sköta din munhygien. Ibland är det dock viktigt att en tandhygienist tar bort tandsten från dina tänder. Det går nämligen inte att göra själv när stenen väl etablerat sig. Hos din tandläkare Skarpnäck kan du boka tid hos en tandhygienist som hjälper dig ta bort tandsten. Akuttandläkare tyresö är skönt att det finns när man får tandvärk på konstiga tider på dygnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *