En skjutbana i trädgården
En skjutbana i trädgården
Skytte är en populär hobby i Sverige och det finns mängder av aktiva sportskyttar och jaktskyttar. Antalet skjutbanor har dock minskat på senare tid. Orsaken till detta är bland annat striktare säkerhetsregler, bullerkrav och miljökrav. Om du vill skjuta på en skjutbana måste du troligen köra relativt långt, det behöver dock inte vara så.

Luftvapen

Väljer du istället att skjuta med ett luftgevär med kikarsikte eller en luftpistol behöver du inte resa långa sträckor till en skjutbana, du kan anlägga din egen skjutbana hemma i din trädgård. Luftgevär och luftpistol har många fördelar jämfört med deras krutopererade motsvarigheter.

Fördelar med luftvapen

Ett luftgevär eller en luftpistol är mycket tystare än vanliga vapen. Dessa vapen är oftast licenfria och du får äga hur många du vill. Luftvapen är inte alls lika farliga som andra vapen, du behöver därför inte ha alls lika långa säkerhetsavstånd. Då dessa vapen är licensfria och relativt ofarliga är luftvapenskytte en hobby du kan dela med dina barn.

Fler fördelar

Skjuter du vanligtvis med ett jaktvapen i klass ett vet du hur dyr ammunitionen är, även om du skjuter med övningsammunition. Ammunitionen till luftgevär kostar en bråkdel av vad övningsammunition till en studsare kostar. Den billiga ammunitionen låter dig skjuta mycket mer vilket kommer att göra dig till en bättre skytt.

Ännu fler fördelar

Övar du jaktskytte skjuter du troligen på 100 - 300 meters håll. Det långa avståndet gör att den mesta tiden går åt till att promenera fram och kolla måltavlan. Skytte med luftvapen sker på 10 meter, att kolla tavlan tar sekunder.

Skjutbana i trädgården

Allt du behöver för att kunna öva skytte med luftvapen hemma är en trädgård som är över 10 meter lång. Du kan öva på papperstavlor, djursiluetter av plåt eller till och med på löpande vilt. Storleken på måltavlorna gör att de är lika svåra att träffa på 10 meter som ett jaktskyttemål på 100 meter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *